Onko suunnitelmissasi ensiasunnon osto? Tiedätkö, mitä kannattaa huomioida, kun olet ostamassa ensiasuntoa?
Eri elämäntilanteisiin on olemassa erilaisia vaihtoehtoja asunnon hankkimiseksi. Ensiasunnon osto on erityinen tilanne. Omaan asuntoon halutaan satsata, sillä se on useimmiten pitkäaikainen hankinta.
”Kun asunnon ostaa vain itselleen, persoonallisilla sisustus- ja rakennusratkaisuilla on ihmiselle yleensä tuolloin enemmän merkitystä,” sanoo AHS Controlin myynti- ja markkinointijohtaja Matias Ojalehto.
”Asunnon suunnittelu- ja rakennusvaiheessa voimme vielä jutella ensiasunnon ostajan kanssa muutostarpeista ja muista rakentamiseen liittyvistä seikoista.”
Ole ajoissa liikkeellä
Jos tietää tarkalleen, millaisen asunnon haluaa, kannattaa ensiasunnon ostossa olla ajoissa liikkeellä. Jos ratkaisuaan miettii turhan kauan, voi asunto mennä sivu suun.
”Joskus törmää niihin tilanteisiin, että joku jää miettimään liian pitkään eri vaihtoehtoja. Jos odottaa, että talo valmistuu, haluttu asunto onkin voinut mennä jo jollekin toiselle.”
Kun on valmis tekemään kauppakirjat siinä vaiheessa, kun talo on vasta rakenteille, kannattaa varmistaa, että talo on RS-vakuutettu. Asuntokauppalain niin sanottu RS-järjestelmä on turvana niille, jotka tekevät jo rakentamisvaiheessa sitovan kaupan asunnosta.
”Tällöin siinä rakennusprojektissa on pankki tai vakuutusyhtiö takaajana, jos esimerkiksi rakennusyhtiölle tapahtuu jotain. Kiinteistö tulee siis joka tapauksessa rakennettua.”
Malta tarkistaa taloyhtiön tiedot
Ensiasunnon ostaja saattaa ihastua esimerkiksi talon tai asunnon pohjaratkaisuun tai ulkonäköön, ja ostaa suinpäin asunnon sen mukaan. Ennen kuin tekee lopullisia päätöksiä, kannattaa kuitenkin vähän malttaa mieltään.
”Kannattaa malttaa selvittää myös taloyhtiön taloustilanne etukäteen. Miten yhtiötä on hoidettu? Millainen on yhtiöjärjestys? Miten jatkossa on suunniteltu taloutta hoidettavan?”, Ojalehto neuvoo.
Kun AHS Control rakentaa kiinteistön, se perustaa myös taloyhtiön. Se pyrkii kilpailuttamaan isännöintipalvelut ja kiinteistöhuollon. Tavoitteena on se, että toiminta olisi mahdollisimman kustannustehokasta.
”Ensiasunnon ostajan kannattaa perehtyä myös siihen, kuka omistaa tontin, jolle rakennus tulee. Onko tontti taloyhtiön omistuksessa vai onko se vuokrattu ulkopuoliselta?”
Tontin vuokrasopimukseen kannattaa perehtyä tarkoin jo etukäteen. Muutoin vastikkeissa saattaa tulla isojakin yllätyksiä tulevaisuudessa.
”Meillä pyritään pääsääntöisesti siihen, että rakennamme taloyhtiön omalle tontille tai kunnan vuokraamalle tontille. Kunta on vakaa ja tasainen vuokranantaja.”
Miten ensiasunnon osto tapahtuu?
Ensiasunnon osto tapahtuu käytännössä samalla tavalla kuin asunnon osto yleensäkin.
”Kauppakirjat kirjoitetaan sitten, kun rakennushanke on lähtenyt käyntiin. Jos asiakas haluaa, hän voi mahdollisuuksien mukaan käydä työmaalla tutustumassa meidän kanssamme tapaamme rakentaa ja tehdä töitä.”
Jos itsellä ei ole taitoa arvioida rakentamisen laatua ja työjälkeä, kannattaa kysyä kaveriksi ammattilainen. Kaverina voi olla sellainen ihminen, joka on työskentelee rakennusalalla tai jolla muutoin on kertynyt kokemusta ensiasunnon ostosta tai rakentamisesta ylipäätään.
”Tärkeintä olisi, että olisi kaverina sellainen ihminen, joka näkee heti päällepäin jo, että talo on hyvin rakennettu. Kokenut henkilö kyllä näkee heti, onko rakentamisessa käytetty laadukkaita materiaaleja ja onko työtavat kestäviä.”