Tilojen ja kiinteistöjen energiatehokkuus – mitä se tarkoittaa? Mitä tulee huomioida, kun haluaa rakentaa energiaa säästäen? Miksi rakentamisessa ylipäätään kannattaa kiinnittää huomiota energiatehokkuuteen?
Energiatehokkuutta tukevat ratkaisut rakentamisessa ovat kannattavia investointeja. Ne parantavat kiinteistön käyttömukavuutta sekä vähentävät käyttökuluja ja päästöjä. Näin ollen kiinteistön arvo ja tuottoaste kasvavat, sillä energiaa säästävät investoinnit laskevat käyttökuluja ja korjausvelkaa. Millaisilla valinnoilla energiatehokkuus tulee sitten huomioitua?
Energiatehokkuus eli energiansäästö on sitä, että energian käytön tehokkuutta parannetaan niin, että energian ominaiskulutus vähenee. AHS Controlin tekninen johtaja Hannes Aholan mukaan energiatehokkuuteen vaikuttavat ensisijaisesti tehdyt LVI-ratkaisut, kiinteistön rakenteet ja käytettävät sähkölaitteet. Siihen vaikuttaa myös se, miten ja mihin tiloja käytetään.
”Voi olla esimerkiksi huippuhienot järjestelmät ja talon rakenteet, mutta jos joku pitää koko ajan ulko-ovea auki, niin hienoista laitteista ja rakenteista ei ole vastaavaa hyötyä.”
Energiatehokkuus ja sen keskeisimmät vaikuttimet
Ahola sanoo, että ilmanvaihdolla on tärkeä merkitys, kun energiatehokkuus on rakentamisessa tarkastelun kohteena. Ilmanvaihto on suuri energiasyöppö. Siksi on tärkeää, että kiinteistössä on hyvällä lämmön talteenotolla varustettu IV-kone.
”Kiinteistön rakenteet ja lämmön tuotantotapa ovat seuraavia asioita, millä on merkitystä, kun energiatehokkuus huomioidaan rakentamisessa. Miten lämpö tuotetaan kiinteistöön? Halutaanko käyttää maalämpöä vai kaukolämpöä?”
Kotitalouksien energiankulutuksesta kuluu noin puolet lämmitykseen. Lämmitysenergian kulutus jakautuu kolmeen osaan: rakennuksen ilmanvaihto, johtumishäviöt sekä käyttöveden lämmitys. Valaistuksen osuus kodin sähkönkulutuksesta oli vuosien 1993–2006 laskujen mukaan noin 20 prosenttia.
On arvioitu, että suomalaisesta lämmitysjärjestelmästä jopa kolme neljäsosaa on säädetty puutteellisesti. Näin ollen energiankulutusta voidaan vähentää huomattavasti pelkästään lämmitysjärjestelmän paremmalla säädöllä.
Energiansäästö, luonto ja tulevaisuus
Kun energiatehokkuus huomioidaan rakentamisessa, mitä merkitystä sillä on ympäristölle? Tavoitteena energian säästämisessä on ennen muuta maapallon uusiutumattomien energiavarojen säästäminen. Halutaan turvata energian riittävyys tulevaisuudessakin.
Kun energian kulutusta onnistutaan vähentämään, myös energiakustannukset vähenevät, samoin kasvihuonepäästöt. Energiatehokkuuden tavoitteena on vähentää myös muita ympäristöhaittoja sekä terveyshaittoja.
Meillä AHS Controlilla on energiatehokkuushankkeissa töissä alan ammattilaiset, jotka hallitsevat energiasuunnittelun ja tuntevat uusimmat ja parhaimmat energiaratkaisut. Meillä on pitkä kokemus monenlaisten kiinteistöjen rakentamisesta. Osaamme siis hahmottaa kokonaisuuden ja löytää keskeisimmät asiat, jotta energiatehokkuus tulee huomioitua rakentamisessa.
Katsomme jokaista rakennushanketta tapauskohtaisesti. Haemme aina kunkin asiakkaan kannalta kannattavimman ja parhaimman ratkaisun. Ahola kertoo, että rakennettaviin kiinteistöihin tehdään aina energialaskelma.
”Teemme aika monesti asiakkaallemme myös energiankäyttövertailun helpottamaan tehtäviä valintoja rakennusratkaisuissa. Asiakkaillemme energiatehokkuus on merkittävä asia rakentamisessa. He haluavat, että rakentamisessa pyritään säästämään luontoa.”