Mitä tarkoittaa talotekniikka? Mihin kaikkeen se kiinteistöjen rakentamisessa liittyy? Kenen elämään talotekniikan ratkaisut vaikuttavat? Voiko talotekniikan avulla tuoda rakennukseen ihmisiä arjessa palvelevia ratkaisuja?
Talotekniikan ratkaisuilla vaikutetaan muun muassa kiinteistön energiatehokkuuteen – ja paljon muuhunkin. Valittu talotekniikka vaikuttaa suoraan siihen, miten turvallinen, terveellinen ja toimiva kiinteistö on. Talotekniikka ja siihen liittyvät valinnat ovat siis todella tärkeitä rakennuksille ja niissä toimimiselle. Jokaisen kannattaa tietää siitä ainakin perusasiat.
Mitä talotekniikka sitten käytännössä on? Se on kiinteistön järjestelmien, laitteiden ja teknisten palveluiden yhteinen yleisnimitys. Se on terveellisen ja toimivan työ- ja asuinympäristön suunnittelua ja rakentamista nykyaikaisen teknologian avulla. Talotekniikalla tarkoitetaan useimmiten LVI-järjestelmiä, eli lämmitys-, vesijohto- ja ilmastointitekniikkaa.
Talotekniikka valitaan tapauskohtaisesti
AHS Controlin tekninen johtaja Hannes Ahola kertoo, että talotekniikka mietitään ja räätälöidään jokaiseen rakennettavaan kohteeseen tapauskohtaisesti. Kunkin kiinteistön talotekniikkaan vaikuttaa muun muassa se, mikä on haluttu energiatehokkuus kiinteistössä.
”Myös kiinteistön käyttöasteella on vaikutusta valittavaan talotekniikkaan. Omalta osaltaan myös rakennusmääräykset asettavat tiettyjä vaatimuksia kiinteistöjen sisätiloille. Ne ohjaavat käyttämään rakentamisessa tiettyjä ratkaisuja.”
Kiinteistötekniikka tarkoittaa vastaavia asioita kuin talotekniikka. Siihen liittyy keskeisesti myös automaatio. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että asiat tapahtuvat kiinteistössä automaattisesti, esimerkiksi lämpötila säätyy itsestään.
”Kun tilaan asennetaan esimerkiksi termostaatti, niin automaatio pitää huolen, että lämpötila pysyy sisällä aina tiettynä, vaikka ulkolämpötila vaihtelisi. Automaation avulla sisäolosuhteet pidetään haluttuna mahdollisimman energiatehokkaasti.”
Erilaisia järjestelmiä talotekniikassa
Talotekniikka tuottaa eri tiloissa ja kiinteistöissä tapahtuville toiminnoille sopivat olosuhteet. Sitä on esimerkiksi veden, lämmön, ilman, energian ja valon välittäminen. Myös turvallisuus ja liikkumispalvelut kuuluvat näihin. Tästä tekniikasta keskeisen osan muodostavat sähkö- ja LVI-tekniikka. Jäähdytys-, tele-, data-, kulunvalvonta- ja palontorjuntajärjestelmät luetaan myös talotekniikkaan.
Lämmitysjärjestelmään kuuluu lämmön tuotanto, jakelu ja siirto. Vesijohtojärjestelmä huolehtii talousvedestä. Viemärijärjestelmä puolestaan kokoaa ja siirtää jätevedet, sadevedet ja maaperän kuivatusvedet. Ilmanvaihtojärjestelmä huolehtii tilojen sisäilman vaihtamisesta, jos rakennuksessa ei ole ilmastointia. Jos ilmastointi on, ilmastointijärjestelmä huolehtii sisäilman lämmittämisestä, jäähdyttämisestä, puhdistamisesta, kostuttamisesta sekä ilman liikkeistä.
”Talotekniikka vaikuttaa suoraan asumiseen. Yksi esimerkki tästä on se, kun rakensimme kerrostalon Liminkaan. Valitsimme siihen lämmitysmuodoksi maalämmön. Kun tämä investointi jaetaan usealle asunnolle, se on kannattavaa. Hyöty tulee siinä, että talossa asuminen on halpaa, vaikka valinta näkyykin vähän asunnon hinnassa. Tämän lisäksi tehty valinta on myös ympäristöteko”, Hannes Ahola sanoo.